מושגים

מטופל תשוש – אדם אשר מפאת תפקודו הירוד זקוק לעזרה חלקית בפעולות היומיום

מטופל סיעודי – מטופל מוגדר כמטופל סיעודי כאשר מתקיימים בו שני התנאים הבאים:

א- מצב בריאותו ותפקודו ירודים כתוצאה ממחלה כרונית או מליקוי קבוע גופני או מנטלי, והוא סובל מבעיות רפואיות הדורשות מעקב רפואי מיומן במסגרת בעלת אופי רפואי לתקופה ממושכת.

ב- מתקיים בו אחד או יותר מהמצבים להלן:

  1. הוא מרותק למיטה או לעגלת נכים.
  2. אין לו שליטה על הסוגרים.
  3. הוא מתהלך בקושי רק עקב פתולוגיה או סיבוכי מחלות.

 

מטופל תשוש-נפש – מטופל מתהלך הסובל מירידה משמעותית בתפקוד המוח (ירידה קוגניטיבית) במישורי זיכרון, התמצאות ואינטלקט במידה כזאת, שהוא זקוק לעזרה מלאה בפעילות היום יום, לרבות רחצה, הלבשה, אכילה, שימוש בשירותים (עקב אי שליטה על הסוגרים), הכוונה בניידות והשגחה על בטיחותו בכל שעות היממה.

קוד – מימון משרד הבריאות של אשפוז מטופל סיעודי/תשוש נפש במוסד, בהתאם לכללים הנהוגים במשרד הבריאות ולהסכמים עם מוסדות.

טרום קוד – הסכם המבוצע עם בית אבות אשר יאפשר כניסה של קשיש במחיר מסובסד “טרום קוד”

עד קבלת מימון ממשלתי. ככלל, הסכם כזה נחתם באופן פרטי בין המתאשפז / משפחתו ולבין בית האבות, ומפרט את זכויותיו וחובותיו של החולה ומשפחתו ולבין ספק השירותים (בית האבות).

ADL – מושג אשר מתייחס לרמת תפקודו של הקשיש בפעולות היומיומיות, חשוב לציין כי הבחינה איננה של רמת הקושי של הקשיש בביצוע הפעולות אלא במידת הסיוע לו הוא זקוק כאשר הוא מבצע פעולות אלה. הפעולות הנבדקות הן:

  • אכילה – האם הקשיש מסוגל להזין את עצמו באופן עצמאי כאשר המזון הוכן והוגש לו.
  • רחצה – האם הקשיש מסוגל להיכנס ולצאת מהמקלחת וכן להתרחץ באופן עצמאי.
  • קימה ושכיבה – האם הקשיש יכול לעבור ממצב של שכיבה לישיבה וכן מישיבה לעמידה ללא סיוע.
  • ניידות – האם הקשיש יכול לנוע בביתו ללא צורך בסיוע.
  • לבוש – האם הקשיש מסוגל ללבוש ולפשוט פרטי לבוש.
  • שליטה על סוגרים – האם הקשיש מסוגל לשלוט על סוגריו ולטפל בצרכיו באופן עצמאי.

 

בעלי תפקיד וצוות בית האבות

הנהלת בית החולים (בית אבות) – לבי”ח גריאטרי סיעודי יש הנהלה הכוללת: מנהל רפואי, מנהל סיעוד, ומנהל אדמיניסטרטיבי. ההנהלה אחראית על הפעלה תקינה של בית-החולים בהתאם לדרישות , התקנות והנהלים של הרשויות המפקחות ומתוך דאגה לשלומם הגופני והנפשי של המטופלים ולרווחת העובדים במקום.

מנהל רפואי אדם בעל רישיון רפואה תקף בישראל שעל שמו ניתן רישיון להפעלת בית החולים הגריאטרי. המנהל הרפואי יכול לשמש גם כרופא בית.

מנהל אדמיניסטרטיבי –  אדם העונה לדרישות המקצועיות ומונה ע”י הנהלת בי”ח הגריאטרי להיות אחראי על הפעלה תקינה של בי”ח,ועל ניהול תקציבי וכלכלי של בי”ח וכוח האדם .

מנהל סיעוד – אחות ראשית אחות מוסמכת בעלת רישיון לעסוק בסיעוד, אשר מונתה ע”י הנהלת בית החולים הגריאטרי לצורך ניהול הצוות הסיעודי ופיקוח על העשייה הסיעודית בבית חולים גריאטרי.

צוות מטפל – כל עובד שנימצא במגע טיפולי ישיר עם המטופלים הכולל עובדים מתחום הרפואה, הסיעוד, הפיזיותרפיה, עו”ס , תזונה וריפוי בעיסוק.

צוות סיעודי –  כלל האחיות וכוחות העזר העובדים בבית חולים גריאטרי ואשר אחראים על מתן טיפול סיעודי לחולה ולמשפחתו.

צוות רב מקצועי – צוות הכולל את כל מקצועות הטיפול בבית החולים הגריאטרי: רפואה, סיעוד, עבודה סוציאלית, תזונה, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק/תעסוקה.

הזינו פרטים ונציג יחזור אליכם בהקדם